Om Assistancekåren

Om oss

En rikstäckande trygghet för Sveriges bilister!

Assistancekåren är Sveriges enda rikstäckande bärgningsorganisation. Bärgningskåren avvecklades i slutet av 1992. I dess ställe bildade de tidigare Bärgningskåren-anslutna företagen en ny bärgningsorganisation, MRF-Bärgarna. MRF-Bärgarna är ASSISTANCEKÅREN. 1997 köptes det vilande bolaget Bärgningskåren AB från tidigare ägare och ingår sedan dess i koncernen.
Assistancekåren erbjuder sina kunder en heltäckande bilassistans: Bärgning av bíl, motorcykel, lastbil, buss, grävmaskin... kort sagt, bärgning av alla fordon, starthjälp, låsöppning, jourreparationer och transporter. Våra bärgare hjälper även till med olika speciallösningar som kan behövas i förekommande fall.

Kapacitet

Assistancekåren har övertagit Bärgningskårens mantel och fortsätter att vidareutveckla bärgnings- och bilassistanstjänsterna. Inom vårt företag finns idag 130 medlemsföretag som verkar på 160 orter från Kiruna i norr till Ystad i söder. Det borgar för en snabb och seriös service när hjälpen behövs.
Assistancekåren jobbar inte bara med ren bilbärgning utan bärgningsbilarna kan användas till mycket annat. Tillsammans förfogar företagen över 400 stycken bärgningsfordon, därav 100 st så kallade tungbärgare, strategiskt placerade över hela landet. En tungbärgningsbil har kraftresurser utöver det vanliga. Den klarar t ex bärgning av lastbilar, bussar, entreprenadmaskiner, den drar viadukter på plats, river industriskorstenar, flyttar hus, utför tunga transporter och andra specialtransporter m m. All tungbärgningspersonal innehar ett ADR-certifikat,
"European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous goods by Road".

Utbildning

Personalen hos Assistancekårens medlemsföretag har stor erfarenhet av alla i branschen förekommande uppdrag. Skonsam bärgning kräver kunskap. Bärgningspersonalen genomgår därför kontinuerlig utbildning.

Trygghet

Samtliga medlemsföretag inom Assistancekåren är försäkrade via en speciell ansvarighets- och transportförsäkring.

Assistanspaket/Väghjälp

Det finns s k assistanspaket på marknaden, d v s en sorts självriskeliminering till en årlig kostnad och gäller för bärgning vid olycka, starthjälp, billåsöppning och annan bilassistans när bilen krånglar. I princip innebär det att självrisken på räddningsförsäkringen "försäkras" bort. Kostnaden varierar beroende på omfattning, geografisk täckning m.m. Förutsättning för att teckna ett assistanspaket är att man har minst en halvförsäkring på bilen. Andra krav kan förekomma, som t ex bilens ålder. Assistancekåren har inget eget assistanspaket, däremot är vi åtgörare till så gott som samtliga på marknaden förekommande paket, d v s det är någon av våra bärgningsbilar som hjälper den nödställda bilisten. Några exempel: Folksam Assistance, M Väghjälp via Motormännens Riksförbund, OKQ8 BackUp, Preem Trygghetspaket, Statoil Premium Club Assistans, Nord Reseskydd och Midland Garanti På Väg. Mer information om dessa finns hos respektive företag.

Hyrbilar

I vår kundservice ingår även egna hyrbilar på ett flertal orter i landet. Allt för att kunderna skall få bästa och snabbast möjliga service på vägen under hela dygnet när hjälpen behövs. Med egna hyrbilar kan kunden fortsätta resan utan krångel och lång väntetid. Vi har ett nära samarbete med den rikstäckande biluthyrningskedjan Hyrbilen. Även på orter där våra medlemsföretag inte har egna hyrbilar ordnas givetvis denna service via de lokala biluthyrningsföretagen.

Internationellt kontaktnät

Assistancekåren samarbetar med liknande organisationer i Norge, Danmark, Finland och delar av Baltikum. Vi är även medlem i IFRS (International Federation of Recovery Specialists), vilket är en sammanslutning av bärgnings/bilassistansorganisationer från hela världen, varav de flesta från från Europa.